Secretarul de stat Florian Lixandru a anunțat marți, 4 iulie, că Ministerul Educației a identificat persoana care a fotografiat şi publicat subiectele de la examenul de Bacalaureat. În timpul audierilor din Parlament, acesta a precizat că subiectele au fost dezvăluite de un membru al unei comisii de supraveghere, dintr-un centru de examen.
„Am identificat situaţia. O persoană dintr-o comisie a transmis o poză cu subiectele. Persoana respectivă este anchetată, va suporta consecinţele potrivit legii. Dacă este cazul, mergem până la cercetarea penală”, a afirmat Florian Lixandru. Secretarul de stat nu a oferit, însă, mai multe detalii legate de acest aspect.
De asemenea, el a menționat că se fac în continuare cercetări în ceea ce privește anchetele din Ministerul Educației legate de căutările online cu subiectele la proba de Limba şi literatura română, pentru a se stabili cum a fost posibil acest lucru.
Expresia „de bună seamă”, o locuțiune aderbială al cărei sens trebuia explicat la proba de Limba română, a avut cele mai multe căutări pe Google și Dexonline, cu doar câteva ore înaintea examenului de Bacalaureat. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, la acel moment, că se va dispune un audit informatic și că s-au făcut mai multe verificări.
„Ca idee, spaţiul de lucru unde se desfăşoară acest proces este unul securizat, toţi acei care au acces la subiect în acea dimineaţă au telefoanele lăsate la intrare, sigilate, nimeni, şi am verificat, pentru că este monitorizat audio-video, nu a comunicat cu cineva din exterior. Deci, din punct de vedere al posibilităţii de a scăpa subiectele în spaţiul public, din toate verificările pe care noi le-am făcut acest lucru nu este posibil”, a afirmat Ligia Deca.
La cererea USR, secretarul de stat Florian Lixandru a fost audiat în Comisia de Învățământ din Senat. Partidul politic a luat această inițiativă din dorința de a fi lămurite „circumstanțele care au condus la suspiciuni privind încercarea de a frauda examenul de Bacalaureat”.
Ligia Deca a afirmat că multe dintre fotografiile apărute în spațiul public, care conțineau subiectele la bacalaureat, au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasture, şi s-au folosit căşti microscopice care sunt foarte greu de detectat de către comisii. Cu toate acestea, ministrul Educației a susținut că „integritatea examenelor nu a fost afectată”.
CITEȘTE ȘI: